top of page

Onze historie

Een historie van karakter, ambitie en traditie

In 1983 kwam een groep enthousiaste Maastrichtse studentes op het vernieuwende idee om in de jonge studentenstad Maastricht het studentenleven een extra dimensie te geven. In plaats van zich aan te sluiten bij de reeds aanwezige vormen, wilden zij een onafhankelijk damesdispuut oprichten. Op de avond van 12 januari 1984 was het officieel, het Eerste Maastrichtse Onafhankelijke Damesdispuut Kokkepel was gevormd!

In 1989 zijn wij samen met herengenootschap Plutarchus gestart met het Us Leef Vruike- studentenhockeytoernooi. Wat begon als evenement met zes deelnemende disputen om ons eerste lustrum te vieren, is inmiddels uitgegroeid tot hét evenement van het academisch jaar voor heel studerend Maastricht met jaarlijks meer dan 2500 deelnemers. Meer informatie over het ULV staat onder het kopje “Us Leef Vruike” op deze site.

Het overkoepelende orgaan Onafhankelijk Maastricht werd in 2011 opgericht, waar zich 30 onafhankelijke disputen bij hebben aangesloten. Op deze manier kunnen we ons samen tijdens de INKOM goed vertegenwoordigen, maar toch onze identiteit blijven behouden.

Inmiddels 40 memorabele jaren verder en beleefd door meer dan 100 (oud)leden, staan karakter, traditie en ambitie nog altijd centraal. Daarnaast vormen diversiteit, een hechte band en goede vriendschappen de basis van een geweldige studententijd!
 

De naam Kokkepel komt uit het Mestreechs diksjonair en betekent vlinder.

Onafhankelijk Maastricht.png
bottom of page